Ventilační tepelné čerpadlo úsporně vytápí, větrá a ohřívá vodu

Ventilační tepelné čerpadlo úsporně vytápí, větrá a ohřívá vodu zveřejněno: 3. 10. 2022

Ventilační tepelná čerpadla NIBE mají za sebou opravdu dlouhou historii, protože se vyrábí a inovují již od roku 1980. Patří tedy k nejstaršímu typu tepelných čerpadel NIBE, o jehož přetrvávající oblibě (především v severských zemích) vypovídá, že je aktuálně instalovaný až v 80 % švédských novostaveb. Průměrný roční prodej ventilačních tepelných čerpadel NIBE činí více než 16 000 kusů ve Skandinávii a 9 000 kusů v Evropě.

Ventilační tepelná čerpadla jsou velmi efektivní a ekologické systémy na rekuperaci energie: tu odebírají teplému vnitřnímu vzduchu, který je odváděný vzduchotechnickým systémem z interiéru, a následně ji využívají jako zdroj tepla pro vytápění, ohřev vody a řízené větrání celé domácnosti.

Jejich instalace má velký význam především v moderních zateplených budovách, které nedisponují systémem řízeného větrání s rekuperací tepla. Nedostatečná výměna vydýchaného a znečištěného vzduchu totiž přispívá k zvyšování koncentrace CO2 a dalších škodlivých látek, včetně kumulace nebezpečného množství prachových částic, roztočů, pylových zrn a plísňových spor. Pokud proto není v budově zajištěný účinný způsob větrání, velmi rychle vzrůstá riziko vzniku tzv. syndromu nezdravých budov: ten se projevuje například únavou, pálením očí, bolestí hlavy nebo respiračními problémy.

Využití ventilačního tepelného čerpadla NIBE (např. F730 se zásobníkem vody o objemu 180 litrů vody) je jednou z možností, která toto riziko výrazně omezuje. Toto kompaktní zařízení disponuje kompresorem s řízeným výkonem, díky kterému se vždy přizpůsobí aktuální potřebě tepla a přispívá tak k výraznému snížení nákladů na vytápění a ohřev vody. Jeho neméně důležitou funkcí je zajištění kvalitního vnitřního prostředí bez přebytečné vlhkosti, zápachu a vysoké koncentrace nebezpečných látek. Tím zcela kompenzuje negativní jevy spojené s příliš utěsněnou budovou, ve které se pravidelně nevětrá.

Ventilační tepelné čerpadlo je možné kombinovat s podlahovým vytápěním, nízkoteplotními radiátory nebo s fotovoltaickým systémem. K jeho vzdálené správě pomocí mobilu nebo PC slouží aplikace NIBE Uplink.

Základní informace:

  • Kompaktní tepelné čerpadlo 3v1 (ohřev vody, vytápění a větrání domu)
  • Obdoba systému tepelného čerpadla typu vzduch-voda, avšak bez venkovní jednotky
  • Využití veškeré tepelné energie z větraného vzduchu (při normálním větrání se tepelná energie vypouští okny ven)
  • Vysoká účinnost a nízké provozní náklady: až 3x levnější provoz než s elektrickým zdrojem
  • Zajištění zdravého a kvalitního vnitřního klimatu – konstantní teplota, žádný zápach, nízká hladina CO2
  • Potřebná instalační podlahová plocha pouze 0,5 m2
  • Integrovaný zásobník teplé vody: 180 litrů
  • Doplňkový elektrokotel
  • Prokázaná životnost delší než 20 let