Jak na údržbu klimatizace před sezónou

Výkon a životnost klimatizace ovlivňuje především její čistota a pravidelná údržba. Tu můžete provést sami nebo pozvat zkušeného servisního technika, který čištění klimatizace u vás doma zajistí.

Jak na údržbu klimatizace před sezónou zveřejněno: 7. 5. 2024

S příchodem prvních slunečních paprsků i letních dnů nastává čas, kdy nám horké dny v interiéru pomůže překonat klimatizace. Je jedno, zda půjde o klimatizaci splitovou, přenosnou či průmyslovou. Chladný vzduch nám v letních měsících vykouzlí v místnosti příjemné klima, stejně tak řada klimatizací pomůže i s optimální vlhkostí či čistěním vzduchu. O tom, proč si pořídit klimatizaci, jsme psali již dříve, dnes se podrobněji podíváme, jak se o klimatizaci starat, aby dlouho a bezchybně sloužila.

Čištění klimatizace je nezbytné
Důvodů, proč klimatizaci vyčistit, je samozřejmě více. V prvé řadě může být nedostatečně udržovaná klimatizace zdrojem škodlivých bakterií, plísní a alergenů, které negativně ovlivňují kvalitu vzduchu i naše zdraví. Mikroorganismy způsobují respirační potíže, alergie i další zdravotní problémy. Pravidelné čištění klimatizace pomáhá ale také eliminovat různé zápachy z nečistot či plísní.

Čištění klimatizace doma zvládne i laik
Na to, jak čistit klimatizace vám odpoví návod k obsluze. V něm se také dozvíte, jak často klimatizaci čistit. Ukazatelem může být ale též znečištění prachového filtru. Podle jeho zašpinění zjistíte, jak vysoká je prašnost v klimatizovaném objektu. Podle toho následně zavedete četnost čištění. Zpravidla by to mělo být vždy před zahájením „chladící“ sezóny.

Klimatizace bývají konstruovány tak, aby pravidelnou údržbu dokázal téměř každý. Proto jsou filtry i další části, které je nutné očistit, snadno přístupné a nemusí se pokaždé volat servisní technik.

Údržbu klimatizace začněte u prachového filtru
Každá klimatizace obsahuje filtrační jednotku s filtrem, která zachycuje prachové částice. Filtr chrání výměník chladicího systému, aby se systém nezanášel prachem a zachovala se jeho účinnost. Nečisté a zanešené či zaprášené filtry mohou vést ke snížení výkonu a nižší efektivitě chlazení. Jedině pravidelná údržba prachových filtrů klimatizace pomáhá udržovat optimální výkon, což vede k úsporám nákladů na provoz. V neposlední řadě pak snížíte riziko poruch a prodloužíte životnost klimatizace. Pokud bude klimatizace zanesená nečistotami, dojde ke snížení přenosu tepla či k vyššímu tlaku v chladícím okruhu, což může vést k zatížení kompresoru, v dlouhodobém horizontu pak k poškození zařízení.

Jak na čištění prachového filtru klimatizace

Filtr jednoduše osprchujete či omyjte. Použít můžete slabý roztok se saponátem. Filtr také lze čistit vysavačem, ale „mokré“ čištění bývá účinnější. Mezi tím je dobré vnitřek klimatizace vysát vysavačem, popřípadě vyfoukat tlakem vzduchu (týká se technických prostor, kde únik prachu, oproti domácnosti, tolik nevadí).

Sprej na čištění klimatizace, desinfekci i další přípravky koupíte v eshopu
Sami zvládnete i dezinfekci výparníku, díky nákupu prostředků v našem eshopu. Před aplikací dezinfekce je dobré klimatizační jednotku odpojit od sítě. Aplikujte dezinfekci na výparník a nechte působit několik minut. Pak výparník omyjete vodou z rozprašovače. Následně se dá použít neutralizátor pachů. Vše provádějte v době, kdy je prachový filtr vyjmutý.

Během pravidelné údržby nezapomeňte utřít vlhkým hadrem celou jednotku, což platí i o venkovní jednotce. Tu také alespoň jednou za rok kontrolujte, případně odstraňte prach a nečistoty ze zadní strany kondenzátoru. Je třeba postupovat velmi opatrně, protože voštiny u kondenzátoru bývají z měkkého materiálu. Poslouží vám k tomu vysavač popřípadě smetáček. V případě, že máte ucpané odkapní zařízení, kde usazeniny znemožní odtok kondenzátu, bude se vám hodit speciální přípravek pro rozpuštění nečistot. Zde už musí zkrátka pomoci chemie. Aby k tomuto stavu nedocházelo, doporučujeme používat speciální tablety, které zabrání usazování kalu u kondenzátu klimatizace. V eshopu máme i další přípravky na údržbu klimatizací včetně vybraných náhradních dílů, doplňků a podobně.

Vyměňte při údržbě klimatizace i další filtry
Pokud vaše klimatizační jednotka obsahuje i uhlíkový filtr, starající se o odstranění pachů, tam žádné čištění nepomůže a filtr se musí vyměnit. Frekvence výměny probíhá podle toho, jak často a kde se klimatizace používá. Podle značky klimatizace můžete narazit také na filtry, které omezují proudění organických látek v ovzduší, některé dokonce likvidují bakterie a alergeny. I tyto filtry se musí vyměňovat.

Odborný servis klimatizace nechte profesionálům
Četnost čištění klimatizační jednotky je závislá na prostředí provozu a stejné je to i s odborným servisem. V běžných domácích podmínkách stačí větší údržba klimatizace jednou ročně. Pokud ji používáte v létě na chlazení a v zimě na ohřev, doporučuje se servis 2x ročně. Technický pracovník z oblasti klimatizací provede nejen čištění, ale například i doplnění chladiva, chemické čištění odtokového potrubí kondenzátu, kontrolu těsnosti chladícího okruhu detektorem chladiva a další činnosti. Máte tak jistotu, že systém pracuje správně, případně ihned zjistíte a necháte napravit jednotlivé závady. Jedině tak své klimatizaci zajistíte maximální výkon i dlouhou životnost. Pokud nevíte, kam se obrátit, můžete kontaktovat profesionály ze servisního oddělení firmy Ptáček. Ti vám pomohou nejen s profesionální údržbou a čištěním, ale především s veškerými opravami.

Zanechte nám na sebe kontakt a my se vám ozveme

Vyplňte pár informací o vás

  • Jste koncový spotřebitel, nebo v našem oboru podnikáte?
    Nechte nám na sebe kontakt, doplňte upřesňující informace, případně přiložte vlastní poptávku a související podklady.

Kontaktní údaje:

  • +420
  • Pro vyhledání nejbližšího koupelnového studia
    zadejte vaši adresu nebo PSČ
  • Vybrat
    Maximální velikost přílohy 5MB.