Otevírací doba 1. a 8.5. Více informací

Zájem o tepelná čerpadla roste

Případová studie může být i návodem pro realizaci vašeho nového vytápění.

Zájem o tepelná čerpadla roste zveřejněno: 14. 11. 2022

Pro jakékoli rozhodnutí musíme mít nejen důvod, ale především dostatek informací. V době zvyšujících se cen plynu a energií, pokud jde o výběr tepelného zdroje, to platí dvojnásob. V posledních měsících vítězí rozhodnutí o instalaci tepelného čerpadla. O své zkušenosti se s námi podělila firma NIBE.

Situace
Rodinný dům se nachází v malé obci v Krušných horách na pozemku o velikosti 6426 m2. Dům je navržen jako pasivní stavba, která těží z polohy a orientace parcely. Prosklené plochy se v zimě stávají tepelným zdrojem domu díky dopadajícímu světlu do interiéru. Místní klimatické podmínky odpovídají nadmořské výšce 750 metrů, a tak tu v zimním období není nouze o sněhové kalamity a větrné bouře.

Vzhledem k tomu, že majitel je zároveň montážním partnerem NIBE, měl o výběru tepelného čerpadla jasnou představu.

Řešení

V dnešní době, kdy rapidně roste cena realit a pozemky se zmenšují, se nejčastěji instalují tepelná čerpadla systému vzduch-voda díky jejich prostorové nenáročnosti. Majitel však zvolil zemní tepelné čerpadlo F1255-6 PC s hlubinným vrtem.

Dům je po celé ploše podlahově vytápěn, proto zde není třeba dosažení vysoké výstupní teploty. Tepelné čerpadlo F1255-6 PC disponuje funkcí pasivního chlazení integrovaným deskovým výměníkem. Funkce chlazení je atraktivní zejména v létě, kdy není třeba dům vytápět, ale naopak chladit. Majitelé využívají funkci chlazení především k provozu domácí vinotéky, která je součástí stavby.

Integrovaný nerezový zásobník se 180 litry vody plně pokryje potřeby této 5-ti členné rodiny.
Svými kompaktními rozměry se uvedené tepelné čerpadlo hodí i do menších prostor, které jsou často charakteristické pro technické místnosti. Produkty NIBE se vyznačují čistým designem, který velmi dobře funguje i s ostatními spotřebiči umístěnými v téže místnosti.

Specifikace

Druh nemovitosti: novostavba rodinného domu
Místo realizace: Nová Ves v Horách
Tepelná ztráta domu: do 6 kW
Produkt: F1255-6 PC
Požadavky klienta: bezúdržbový provoz, pasivní chlazení
Důvod výběru druhu TČ: kladné reference na produkt

Produkty značky NIBE můžete zakoupit v našich Instalatércentrech.