Otevírací doba 1. a 8.5. Více informací

Začněte šetřit s čerpadly Grundfos

Jak na vytápění domácnosti s nízkou spotřebou energie? Stačí pár zdánlivých maličkostí - například oběhové čerpadlo Grundfos.

Začněte šetřit s čerpadly Grundfos zveřejněno: 11. 12. 2023

Optimální klima a tepelný komfort jsou klíčovými požadavky pro pohodlné bydlení. Společnost Grundfos je odborníkem na oběhová a cirkulační čerpadla, která hrají nezastupitelnou roli v moderních systémech vytápění a klimatizace. Vynikají nízkou spotřebou energie, moderními funkcemi a možností konektivity. Díky funkcím a provozním režimům oběhových čerpadel od Grundfosu lze čerpadla maximálně přizpůsobit konkrétním potřebám daného systému.

Jak na účinné použití oběhového čerpadla od Grundfos
Oběhová čerpadla jsou integrována v systémech topení spolu s kotly na tuhá paliva, mohou být součástí podlahového vytápění nebo také u tepelných čerpadel. Důležité ale je funkční stará čerpadla měnit. Důvodem je nejen opotřebení, ale i s tím související vyšší hlučnost, nižší účinnost či spotřeba. Spotřebují totiž až desetkrát více energie než nové čerpadlo od Grundfosu – to znamená tisíce korun za energie navíc. Takže jak poznáte, kdy nadešel čas pro výměnu? S aplikací Grundfos GO snadno. Stačí naskenovat staré čerpadlo a telefon se postará o nalezení účinné náhrady s podstatně nižší spotřebou.

Grundfos nabízí kromě oběhového čerpadla i vyvážení systému
Problémy s vytápěním může způsobit i nevyvážené rozložení tepla v domácnostech. To se projevuje hlučnými radiátory, nerovnoměrnou teplotou v místnostech nebo nadměrnou spotřebou energie. Nápravu zajistí hydronické vyvážení topného systému. Tato metoda však obvykle vyžaduje složité měření a nastavování ventilů, což může být pro instalatéry časově náročné.

Nedostatečné vyvážení topného systému má negativní dopady na jeho účinnost. V případě kondenzačních kotlů nadměrný provoz vede až ke ztrátě kondenzace a snížení účinnosti. U tepelných čerpadel je klíčové udržet co nejnižší vstupní teplotu pro minimalizaci nákladů na energii a maximální výkon.

Společnost nabízí řešení v podobě hydronického vyvážení, které využívá čerpadlo Grundfos ALPHA2, ALPHA3, UPM3 LIN a UPM4 LIN. Pro usnadnění procesu vyvážení lze instalovat mobilní aplikaci Grundfos GO Balance. Tato aplikace umožňuje instalatérům snadno měřit, specifikovat místnosti, radiátory i provedení hydronického vyvážení v pěti jednoduchých krocích. Tímto způsobem může být hydronické vyvážení prováděno efektivněji a s minimálním úsilím.

Další návrhy na úspory
Téměř vždy jsou problémy s teplou vodou způsobené tímto: buď je neúčinný systém cirkulace teplé vody, nebo ho domácnost vůbec nemá. Se systémem cirkulace teplé vody, např. s pouřizím cirkulačního čerpadla Grundfos, se nevyužitá teplá voda vrací zpět ke zdroji. Cirkuluje tak mezi kohoutky a zdrojem teplé vody. Při zapnutí sprchy nebo kohoutku je pak opět k dispozici. Nemusíte proto čekat, až se voda v systému nahřeje, popřípadě doputuje do místa určení, což ve větších domech znamená, že vezmete za vděk studené vodě. Než totiž přiteče voda teplá, odteče několik litrů vody do odpadu.

Je tedy čas na nové čerpadlo? Zastavte se v našich Instalatércentrech, určitě si vyberete to nejúčinnější čerpadlo Grundfos.