Otevírací doba 1. a 8.5. Více informací

Klimatizace

Letní parna si můžete zpříjemnit zakoupením kvalitní klimatizace.

Klimatizace zveřejněno: 24. 3. 2023

Na trhu je řada výrobků, které se od sebe odlišují výkonem i funkcemi. Některé modely pouze chladí, zatímco jiné dokážou vzduch zvlhčovat, filtrovat, nebo odstraňovat z něj pyly a virové částice.

Klimatizace je zařízení určené k úpravě vzduchu v požadovaném prostoru. Klimatizace nevyrábí chlad přímo, ale odebírá teplo ze vzduchu, z předmětů a látek v daném prostoru. Prostřednictvím chladicího média ho odvádí mimo místnost, nejčastěji do venkovního prostředí. Ponecháte-li stranou průmyslově využívané klimatizační systémy, tak v rezidenční a komerční sféře jsou nejpoužívanější klimatizace typu split a multisplit.

Mobilní, nebo stacionární?
Mobilní můžete volně přesouvat z místnosti do místnosti. Teplo z jednotky je však nutné odvádět ohebnou hadicí skrz okno nebo pootevřenými dveřmi. Mobilní jednotky, ale vzhledem k jejich spotřebě a vyšší hlučnosti, než kterými disponují stacionární systémy, jsou vhodné pro občasné používání tam, kde ekonomicky nedává smysl realizovat stacionární řešení.

Pokud uvažujete o pořízení klimatizace do celoročně či pravidelně užívaného obydlí, zaměřte se na stacionární jednotky. Tyto pevně zabudované jednotky najdete opět v několika provedeních. Kompaktní řešení představují okenní klimatizace (parapetové), které jsou zabudovány přímo do okna a hodí se například do bytů ve starší zástavbě, kde není prostor pro umístění jednotek typu split.

Splitové klimatizace pak nabízejí asi největší variabilitu z hlediska výkonu a funkcí. Jde o systém složený z vnitřní jednotky (výparník) a vnější jednotky (kompresor/výměník). Na jednu vnější jednotku lze připojit několik vnitřních jednotek (např. v každé místnosti jedna), kdy toto řešení nazýváme multi-split. Podle umístění vnitřní jednotky pak hovoříme o modelu klimatizace nástěnné, kazetové, kanálové či podstropní. Tyto jednotky představují z hlediska pořizovacích nákladů řešení dražší, které je ovšem vyváženo nejenom rychlejší cenovou návratností při úspoře energií, ale hlavně vysokým uživatelským komfortem.

Výkon
Při výběru klimatizace je dobré se věnovat informaci týkající se samotného výkonu klimatizační jednotky. Parametry výkonu jsou totiž velmi důležité pro ideální ochlazení celé místnosti případně jejího vytápění. Mezi ty základní patří: velikost prostoru, který chcete chladit nebo vytápět v m2, typ místnosti, zda se jedná o podkroví, přízemí nebo například suterén. Dalším zásadním faktorem je orientace místnosti ke světovým stranám. Důležitý je i počet oken v dané místnosti a jejich plocha. V neposlední řadě záleží i na dalším zdroji tepla, které je v místnosti přítomno (spotřebiče apod.).

Čistící proces škodlivých částic ve vzduchu – antibakteriální proces
Pokud je klimatizace vybavena danou technologií, pak odstraňuje ze vzduchu bakterie, houby a dokonce i viry. Filtrace navíc likviduje i ty nejmenší částice prachu a bakterie, čímž zajišťuje čisté, svěží a především zdravé prostředí. Dopřáváte tedy své rodině ochranu a čistotu, aby dýchala svěží a zdravý vzduch spolu s dokonalým komfortem chlazení.

 

Přiložené soubory

  Formát Velikost Akce
Klimatizace 2023 PDF 4.47 MB

Kontaktní formulář:

S čím vám můžeme pomoci?