Tepelná izolace potrubí je zárukou značných úspor

Vyplatí se izolace potrubí v zemi, venkovní izolace potrubí, stejně jako návleková izolace potrubí v domech.

Tepelná izolace potrubí je zárukou značných úspor zveřejněno: 24. 4. 2024

Tepelná izolace potrubí zvyšuje účinnost
Tepelná izolace potrubí přináší řadu výhod a značné úspory. Je to ochrana samotného potrubí, ale i zdroj úspor energie. Prvořadá je její schopnost snížení tepelných ztrát, kdy teplo uniká do okolního prostředí. Lépe se tak udržuje konstantní teplota přenášeného média a snižují se její výkyvy.

Na kvalitě venkovní izolace potrubí záleží
Pokud chceme dokonale ochránit a izolovat potrubí, je nutné použít kvalitní izolaci. Znamenitě si v tomto ohledu počíná firma Thermica plus. Jejich materiály prošly kromě certifikačních laboratoří mnoha projekty, a jsou ozkoušeny na stavbách i montážích v tuzemsku i zahraničí. Nejčastěji využívanou tepelnou izolací v oblasti ochrany potrubí jsou izolační pouzdra Izoltherm s Al ochranou. Základem úspěchu je nejen použitý materiál, ale především zámek rozevření pouzdra, který je důležitý pro instalaci. Postupně firma vyvinula z pohledu praktičnosti a spolehlivosti rozevírání pouzdra zámku s tvarem „T“. Je oproti jednoduchému otevírání pouzdra rozříznutím, které používají jiné firmy, podstatně lepší z mnoha ohledů. Největší výhodou je konstrukce, díky níž se zámek vrací zpět do polohy uzavření, což montážním pracovníkům ulehčuje a zjednodušuje montáž.

Izolační pouzdra tepelné izolace potrubí
Potrubní izolační pouzdra Izoltherm AL jsou vyřezávaná z bloků vyrobených z minerální plsti Isover Orstech 65, která se vyrábí rozvlákňováním taveniny směsi hornin s dalšími přísadami. Venkovní vrstva má povrchovou úpravu z hliníkové fólie vyztužené mřížkou ze skelných vláken. Pouzdro je na podélném spoji ještě opatřeno přesahem fólie se samolepící páskou pro dokonalé uzavření pouzdra.

Možná vás překvapí, že tepelná izolace potrubí odolá i teplotě 620°C. Tloušťka izolačního pouzdra však musí být volena tak, aby teplota na straně Al fólie nepřesáhla 100°C. V části izolace, která je vystavena teplotám vyšším než 150°C může jinak docházet k uvolňování pojiva.

Další přednosti tepelné izolace potrubí
• protipožární ochrana – nehořlavý materiál
• vysoká teplotní odolnost
• výborná absorpce zvuku
• ekologická a hygienická nezávadnost
• dlouhá životnost
• snadná manipulace – lze řezat i ostrým nožem

Pokud budete potřebovat pomoci v oblasti tepelné izolace, přijďte se poradit se specialisty našich Instalatércenter.