Sporák prostě k chalupě patří

Sporák prostě k chalupě patří zveřejněno: 21. 8. 2023

Vzpomínky na útulnou chalupu prarodičů jsou mnohdy spojeny s babiččinou kuchyní, voňavým obědem a teplem od kamen. Vážou se tedy většinou k teplu rodinného krbu, i když se vlastně jednalo o kamna, sporák či krbová kamna.

Většina venkovských stavení určených k rekreaci stále využívá sporák, jako hlavní teplený zdroj a leckdy i na vaření. Sporák či kuchyňský sporák na tuhá paliva je také vybaven troubou, což je pro někoho další dávka vzpomínek, protože se začnou sbíhat sliny na babiččiny buchty či bábovku, nemluvě o lívancích a dalších pochutinách, které vznikaly především přímo na plotně kuchyňského sporáku. Kromě sporáku na tuhá paliva v této kategorii najdeme i ty na plyn, či elektřinu. My spíše zůstaneme u těch na tuhá paliva, tedy u chalupářské klasiky.

Inspirace historií

Řada výrobců, jako je například Thorma či KVS Moravia stále nabízí sporáky a kamna, která jsou historizující svým vzhledem, avšak výkony, použitými materiály a způsobem hoření jsou velmi moderní. Vzhled bývá podstatným kritériem pro výběr sporáku či kamen, ale určitě je dobré zamyslet se i nad dalšími podstatnými kritérii.

Jedním z nich je výkon. Důležité je, aby kamna, nebo sporák správně posloužily jako zdroj tepla a aby se na nich případně dalo vařit a péci, jako za našich babiček. Sporáky se vyrábí v různých rozměrech, velikostech o čemž rozhodují prostory a dispozice vaší kuchyně. Nutné je přihlédnout k tomu, zda pro vaření máte i jiný zdroj, například plynový či elektrický, protože v parném létě stát celé dopoledne „u plotny“ je dost nepříjemné, což potvrdí nejedna kuchařka. Možná stojí i za úvahu, jakým způsobem nejčastěji připravujete jídlo. Jestli vařením na plotně či v pečící troubě, ale záleží i na počtu strávníků.Také si budete muset odpovědět na otázku, zda vám postačí základní funkce, případně jestli chcete využívat moderní technologie, kam lze započítat třeba gril a podobně, ale to je potom spíše otázka sporáků plynových, nebo elektrických. V případě sporáků na tuhá paliva vás bude zajímat i vývod kouřovodu, především jeho umístění a také průměr. V neposlední řadě pro vás bude hrát roli i barva. Na výběr je mnoho variant od klasické bílé, přes pastelové barvy, matné nebo lesklé ocelové zbarvení až po stylovou hnědou, vínovou, zelenou, béžovou, či černou.

Zapomenout byste neměli ani na rozměr ohniště, protože podle toho si budete připravovat velikost paliva, a v případě otopu na celou zimu si uvědomíte význam velikosti topeniště. Ptejte se také po materiálu. Jinak vám poslouží kamna plechová, rozdílné vlastnosti bude mít litinová nebo železná varianta. Důležité je i provedení, zvláště pak, pokud jde o sporák jednoplášťový či dvouplášťový, zda je trouba například z nerezového materiálu, dále jaký preferujete rošt a v neposlední řadě, jak bude velký popelník, abyste nemuseli stále vynášet popel.

Další kategorií jsou sporáky na tuhá paliva, které se vyrábí s teplovodním výměníkem, což jim umožňuje ohřívat vodu. Ta je pak dodávána prostřednictvím čerpadla do akumulační nádrže, topení či bojleru. Sporáky mají zpravidla zabudovanou ochlazovací smyčku, která zabraňuje přehřátí systému. V případě takovýchto topidel je nutné vybírat podle výkonu, protože větší část jde na ohřátí vody, a menší pak na vytápění místnosti.

Pokud si kamna či krb objednáte na našem e-shopu, rádi vám ho přivezeme kamkoli po celé republice, nebo si ho budete moci vyzvednout na některé naší pobočce. Zároveň si u nás budete moci dokoupit i příslušenství, kouřovody a podobně. Odborní prodejci na vybraných pobočkách, kde se prodávají krby & kamna, vám rádi s výběrem pomohou. Na našem novém e-shopu najdete i řadu dalších produktů, navštivte www.ptacek-shop.cz/.