Rekuperace

Jak nejlépe zajistit dostatek čerstvého vzduchu a zdravé ovzduší v domě a jak při tom ušetřit peníze? Co je to rekuperace a jak mi pomůže?

Rekuperace zveřejněno: 24. 3. 2023

O rekuperacích panuje mnoho nejasností a mýtů. Spousta lidí jen tuší, že se jedná o cosi, co patří do budov, ale myslí si, že tím třeba vytopí dům. Je tedy načase vysvětlit si, co to zvláštní slůvko znamená a jak to v praxi funguje.

Rekuperace slouží k mechanickému neboli řízenému větrání domů, bytů i jiných budov. Můžeme si ji představit jako krabici, která nasává z místnosti znečištěný vzduch, odvádí ho ven a naopak do místnosti přivádí čerstvý vzduch zvenku. Oproti běžnému větrání oknem má ale výhodu v takzvaném rekuperačním výměníku. Ten z odváděného odpadního vzduchu předá teplo tomu přiváděnému čerstvému vzduchu a teplo se tak s vysokou účinností navrací zpět. Klesají tak výrazně náklady na vytápění. Tomuto principu se říká „zpětné získávání tepla“ a u rekuperační jednotky je důležitá její účinnost. Můžeme si to představit tak, že například otevřené okno má účinnost nulovou – vzduch z místnosti je odváděn bez užitku a do místnosti proudí vzduch venkovní teploty. Stoprocentní účinnost by nastala tehdy, pokud by se venkovní vzduch ohřál od odváděného vzduchu na jeho původní teplotu, což je technicky neproveditelné. Námi nabízené rekuperační jednotky mají účinnost zpětného získávání tepla 80–95 %.

Zdravotní aspekty
Dostatečný přísun čerstvého vzduchu je nezbytný pro lidské zdraví, fyzickou i duševní pohodu. Uvádí se, že dospělý člověk potřebuje asi 25 m3 čerstvého vzduchu za hodinu. Je jasné, že v uzavřené místnosti tolik čerstvého vzduchu nemáme ani omylem. V nevětraných místnostech se hromadí koncentrace CO2 a třeba ve vydýchané ložnici bývá ráno až třikrát vyšší hodnota oxidu uhličitého, než je doporučeno tedy limit okolo 800 ppm! Lidé se poté budí unavení, často je bolí hlava, jsou podráždění a nevýkonní. Protože v budovách trávíme naprostou většinu našeho života (pokud tedy nepracujeme na dvanáctihodinové směny v lesích či ulicích), je důležité, aby tyto budovy byly dobře větrané. Moderní okna jsou utěsněná a neprojde jimi téměř nic. Často se uvádí, že dnešní domy a byty jsou nevětrané, protože kvůli zateplení a těsnícím oknům se dovnitř nedostane čerstvý vzduch. To je sice pravda, ale není tomu tak kvůli těsnějším oknům ani zateplení, ale protože tam není řízené větrání.

Rekuperace vs. okna
Stavebníci se často setkávají s názorem, že v domě s nainstalovanou rekuperací nelze otevírat okna. Není to tak – okna si samozřejmě otevřít můžete, jen – pokud tak učiníte v zimě – rekuperace ztrácí smysl. Až si systém nainstalujete, budete mít doma tak svěží vzduch, že vás okno ani nenapadne otevřít. Navíc většina z nás nežije na horách ani u moře a otevřené okno, zejména ve městě a při nepříznivých klimatických podmínkách, přivede často do domu prach, smog, alergeny, a nikoli svěží vánek. Dalším předmětem dotazů a pochybností bývá krb. Pokud máte krb vybavený externím přívodem vzduchu, což je dnes nedílná a doporučovaná součást moderních komínových systémů, k žádné kolizi s rekuperační jednotkou nedochází. Krb totiž spotřebovává kyslík, který si sám přivede zvenku. Z výše uvedeného se tedy ukazuje, že nucené větrání nám ušetří velké finanční náklady za zpětné získávání tepla. Na druhou stranu je zřejmé, že pořízení jednotky vyžaduje určitou investici.

Časté jsou dotazy ohledně toho, zda se pořízení rekuperace vyplatí a jestli se investice do ní vrátí. Samotné pořízení jednotky není v dnešní době příliš náročná věc, jejich životnost se počítá na desítky let a náklady na vytápění se v průběhu času skutečně minimalizují. Navíc vzhledem ke všem vyjmenovaným výhodám daného způsobu větrání se nedá posuzovat pouze finanční stránka věci, ale především pozitivní vliv na zdraví a fyzickou i duševní pohodu.

Je vlhkost škodlivá?
Jaká je tedy ideální vlhkost vzduchu? V obytných místnostech je dobré udržovat cca 40% – 60% vlhkost. Suchý vzduch vysušuje dýchací cesty a snižuje obranyschopnost organismu, a také přispívá k nadměrnému šíření virů a bakterií. Příliš vysoká vlhkost – nad 60 % – také není vhodná.

V kombinaci s chladnými povrchy je častou příčinou kondenzace vodních par a vzniku plísní. Rekuperační jednotky jsou tedy tím nejlepším řešením, jak kvalitně větrat a udržovat optimální mikroklima ve vašem domě či bytě.

Rekuperace a kvalita vzduchu
Venkovní vzduch samozřejmě obsahuje různé škodliviny, obzvláště ten městský. Filtr v jednotce tyto škodliviny umí eliminovat a nepustit je dovnitř. Pokud vás obtěžují venkovní pachy, můžete si objednat filtr s aktivním uhlím, který nelibé vůně odstraní. Alergici zase určitě ocení možnost objednat si protipylový filtr. Nečistoty samozřejmě nenajdeme jen ve venkovním vzduchu. V bytech se nachází těkavé látky z barev, textilu či nábytku, nejrůznější pachy nejen z jídla, případně kouř. Nemluvě o plynu radonu, jehož koncentrace je v budovách často nadlimitní a škodí našemu zdraví. Všechny tyto škodliviny odejdou mechanickým větráním jednoduše pryč a domácí klima bude o mnoho zdravější.

 

Přiložené soubory

  Formát Velikost Akce
Katalog Rekuperace PDF 11.34 MB

Kontaktní formulář:

S čím vám můžeme pomoci?