Pracujte pod tlakem

Revoluční novinka ve vysazování domovních přípojek – navrtávací odbočkový ventil DAV od fi Aliaxis s upínacím mechanismem RedSnap.

Pracujte pod tlakem zveřejněno: 14. 2. 2023

Tuto elektrotvarovku je možné instalovat na nová i stávající potrubí z PE 100, PE 80, PE 63, PE 50, PE-LD a PE-Xa. Přestože je tvarovka certifikována pro použití na vodovodech i plynovodech, je v praxi nejčastěji používána právě k vysazení vodovodních domovních přípojek z hlavního řadu. DAV díky své konstrukci umožňuje navrtání pod plným provozním tlakem. Maximální provozní tlak této armatury je 16 barů pro vodu a 10 barů pro plyn.

Předchozí model DAV se na potrubí upínal pomocí spodního třmenu, který byl přitažen k sedlu tvarovky pomocí čtyř imbusových šroubů tak, aby byl následně zajištěn dostatečný svařovací tlak. U nového DAV je toto řešení nahrazeno upínacím mechanismem „RedSnap“, tedy třmenem upnutým pomocí páky. Toto řešení výrazně zkrátí a zjednoduší instalaci sedlové tvarovky a není již potřeba používat jakékoli nářadí ani kontrolovat správné dotažení všech šroubů.

V rámci inovace této elektrotvarovky došlo navíc ve spolupráci s prestižní německou technickou univerzitou i k úpravě svařovací zóny (odkrytá topná spirála), která výrazně zkrátí svařovací čas a dobu chladnutí. Celkový čas instalace odbočky až do navrtání záleží na konkrétním průměru tvarovky, ale například u DAV dimenze d 110/32 mm došlo ke zkrácení celkového času instalace o 50 %!

Zároveň u nového navrtávacího odbočkového ventilu DAV zůstává kvalitní celokovový mechanismus s integrovaným nerezovým vrtákem pro beztřískové navrtání, spodním a horním kovovým dorazem a trojitým těsněním, vše prověřeno více než třicetiletou praxí. Po úplném otevření ventilu nezasahuje integrovaný vrták do prostoru odbočky a je tak umožněn plný průtok přepravovaného média.

Odkrytá topná spirála k optimálnímu přenosu tepla

Tělo tvarovky z materiálu PE 100, těsnění s minimálními kontaktními plochami. Samotné navrtání a následné ovládání DAV ventilu je možné provádět pomocí zemní soupravy EBS. Ta je dodávána ve teleskopickém provedení o dvou délkách 0,8 – 1,2 m a 1,1 – 1,8 m a také v pevném provedení o délce 2 m. V případě potřeby je možné vyrobit zemní soupravu na míru dle individuálních požadavků zákazníka. Pro úplné otevření nebo uzavření ventilu stačí 8 - 9 otočení dle dimenze.

zdroj: Aliaxis česká republika s.r.o., autor: Ing. Jiří Janich