Pelety jsou na vzestupu

Kotle od společnosti Lipovica jsou vhodnou variantou k plynovým kotlům.

Pelety jsou na vzestupu zveřejněno: 27. 6. 2022

Otázka zajištění dostatku plynu a jeho ceny nebyla v novodobé historii aktuálnější. S ohledem na současnou situaci pokud jde o růst ceny plynu na evropském trhu, nastává doba alternativních zdrojů.

V České republice máme odpovídající řešení. České pelety. Ty se stávají v poslední době čím dál populárnější. Každým rokem přibývá domácností, ale také penzionů, bytových domů či firemních objektů, které přešly na peletové vytápění. Peleta je a bude v porovnání s plynem levnější a cenově stabilní, nemluvě o dostatku surovin, ze kterých se pelety vyrábí. Je ekologičtější než uhlí a pohodlnější než dřevo. Co do tepelného komfortu se může vyrovnat vytápění plynem. Kompaktně zabalené čisté pytle s peletami vám běžně přivezou domů. Poté už jen pelety nasypete do určených zásobníků kamen a kotlů a přidáváte v závislosti na spotřebě. Výhodné je nakoupit větší zásoby v letních měsících, kdy ceny bývají nižší.

Společnost Ptáček vám proto nabízí široký sortiment peletových kamen a kotlů LIPOVICA. Pokud například potřebujete vytápět menší obytné prostory horkým vzduchem proudícím do místnosti, jsou ideálním řešením kamna CENTROPELET Z6. Kompaktní velikost, dálkové ovládání a přívětivý design s výběrem barevného provedení, jsou jen některé přednosti z mnoha dalších.

Máte-li v domácnosti nainstalované radiátory ve více místnostech a řešíte vhodný zdroj tepla, pak se nabízí kamna CENTROPELET ZV16 (voda + vzduch) popřípadě kotel CENTROPELET ZVB 16 (voda) registrovaný i v kotlíkových dotacích. Nejenže vám ohřejí místnost teplým vzduchem, ale zároveň ohřívají vodu v radiátorech, které na ně napojíte. Rozhodně u nich oceníte dálkové a především wifi ovládání, díky kterému si zajistíte teplo domova odkudkoli.

Sháníte plnohodnotné kotle s vysokou účinností, minimální údržbou a ještě vás stát odmění dotačním příspěvkem? Pak jsou vhodnou volbou peletové kotle Centrometal Eko P a PelTec. Jedná se o kvalitně zpracované ocelové kotle s plně automatickým provozem a s možností až několik desítek různých zapojení do otopné soustavy (např. s akumulační nádobou nebo bez, s bojlerem na TUV, několika topnými větvemi a další).

Eko P vyniká jednoduchostí ovládání. Pro spolehlivé vytápění mu postačí pravidelná a velmi jednoduchá údržba tj. čištění spalovací komory a hořáku. PelTec naopak zaujme svou soběstačností. Samočistící schopnosti hořáku a kouřovodů činí z kotle rovnocennou náhradu ke kotlům na plyn.

Rádi byste se vrátili po návratu ze zimní dovolené do vytopené domácnosti? Ani to není problém. K vašim kamnům a kotlům si pořiďte ovládání přes Wifi box. Stačí mít připojení k internetu a zapínání/vypínání, nastavování teploty, sledování aktuálního stavu nebude jednodušší. Zároveň na grafech můžete v aplikaci sledovat historii vytápění tedy teploty a doby topení. Před čtyřmi lety novinka v podobě peletového kotle, který je postaven na osvědčeném kotli na dřevo EKO. Automatický peletový kotel EKO P je opět skladem.

Kotel EKO P má řadu předností:

  • je vyrobený z 5mm pevného kvalitního plechu
  • disponuje širokou škálou výkonů a to od 14 do 90 kW.
  • splňuje 5. emisní třídu Ekodesign a lze tak využít kotlíkových dotací
  • má jednoduše ovládající dotykový displej, díky kterému budete mít přehled o teplotách, nastavení kotle, množství pelet v zásobníku, upozorněních a chybách
  • má možnost řídit až 5 čerpadel.
  • lze připojit na topný okruh ústředního topení přímo nebo pomocí akumulační nádrže (doporučujeme akumulaci o objemu 10 litrů na 1 kW).
  • díky digitální regulaci ventilátoru a elektrickému hořáku zajišťuje dokonalé spalování pelet.
  • není náročný na údržbu. Vyčištění je jednoduché a zabere pár minut
  • připojíte k zařízení pro automatické dávkování pelet z velkého zásobníku ze vzdálenosti až 20 metrů a možností zdvihu do výšky až 4 metrů.
  • je snadno sestavitelný (dodáván nesestavený)Nemusí smutnit ani majitelé starého dobrého kotle na dřevo EKO.

Z trojky na pětku

Ačkoliv sám o sobě splňuje pouze emisní třídu 3., připojením peletového zásobníku z něj jednoduše uděláte kotel na pelety třídy 5. EKODESIGN! Stačí si jen dokoupit peletový set obsahující peletový hořák, zásobník na pelety, komfortní uživatelské ovládání přes dotykovou obrazovku a možnost správy přes internet.

Kotel EKO P je totiž takový hybrid skládající se z kotle EKO s možností topení dřevem a peletového setu, s nímž se kotel na dřevo mění na kotel na pelety EKO P.

Pokud vás zaujaly zmíněné produkty společnosti Lipovica, kontaktujte naše obchodní zástupce na či odborné prodejce na Instalatércentrech, kteří vám poradí a vyberou s vámi optimální řešení.