Moderní termostatická hlavice přinášející úspory

Připravte se na zimu instalací funkčních termostatických hlavic a ventilů i jejich správným nastavením.

Moderní termostatická hlavice přinášející úspory zveřejněno: 17. 9. 2023

Úspora energie a efektivní vytápění ve veřejných prostorách, jako jsou školy, školky, nemocnice, úřady a jiné instituce, bývají důležitými aspekty správy budov. Stávají se také velmi častým důvodem pro renovace. Stejné problémy řeší ale mnoho z nás také v domácnosti. S příchodem zimního období každoročně všichni připravujeme opatření, aby bylo vytápění efektivní, pokud možno bez stavebních zásahů, s velmi krátkou dobou návratnosti nákladů a pozitivním vlivem na spotřebu.

Jednou z možností, jak ušetřit, je instalace kvalitních termostatických hlavic a ventilů firmy IMI Heimeier, případně výměna starších modelů, které již nefungují správně. Studie ukazují, že v porovnání s ručně ovládanými ventily může kvalitní termostatická regulace přinést úspory energie až 28 %. Termostatické hlavice společně s ventily umožňují regulovat teplotu v jednotlivých místnostech a optimalizovat tak vytápění dle potřeby. Ve veřejných budovách je navíc zvláště důležité vybírat odolnější termostatické hlavice s ochranou proti neoprávněným změnám nastavení.

Co je termostatická regulace pokojové teploty?
Termostatická regulace umožňuje udržovat konstantní teplotu v jednotlivých místnostech nezávisle na celkovém vytápění budovy. Je klíčovým prvkem tohoto systému. Umístěna na otopném tělese monitoruje teplotu v místnosti. Po dosažení požadované hodnoty uzavře ventil, čímž zabrání průtoku teplé vody do otopného tělesa. Když pokojová teplota klesne pod nastavenou hodnotu, termostatická hlavice ventil otevře a umožní průtok teplé vody pro opětovné zvýšení teploty v prostoru.

Výměna a údržba termostatické regulace přináší řadu předností.
Také komponenty termostatických hlavic stárnou a postupem let se snižuje jejich účinnost. Dle nezávislých měření bylo zjištěno, že výměnou termostatických hlavic, starších než 15 let, lze ušetřit až 7 % spotřeby energie. Termostatické hlavice a ventily lze velmi snadno namontovat na stávající otopná tělesa. Jejich údržba je pak minimální. Náš tip pro prodloužení životnosti pružiny uvnitř hlavice je ponechat během letní odstávky otopné soustavy nastavení na hodnotě 5, tj. plné otevření ventilu.

Pro dosažení maximálních úspor je třeba se vyvarovat neoprávněným změnám nastavení pokojové teploty. Pro ilustraci uvádíme skutečnost, že zvýšení pokojové teploty o 1°C nad standardní hodnotu znamená zvýšení roční energetické spotřeby na vytápění o 6-11 %. Proto je nezbytné zajistit zablokování požadovaného nastavení, samozřejmě ve veřejných budovách. Pro zachování optimálního provozu a minimálních nákladů je tedy obzvláště důležité, aby bylo nastavení termostatických hlavic chráněno před neoprávněnými změnami. Omezení rozsahu teplot, případně zablokování jen maximální nebo naopak minimální teploty lze nastavit např. u ikonické hlavice K600 s pomocí vnějších zarážek. Pokud nemá v dané místnosti teplota překročit 20°C, což odpovídá hodnotě 3 na krytu hlavice, pak přemístěním vnitřní zarážky omezíte možnost otáčení. Termostatické hlavice určené pro veřejné prostory jsou vyvíjeny se zvýšenou odolností a bývají opatřeny ochranou proti odcizení – zde je vhodné použít například hlavici K 6020 nebo hlavici určenou speciálně pro veřejné prostory B 2500 . Principu skrytých zarážek využívá pro blokaci teplot i elegantní termostatická hlavice HALO-B, která navíc vyniká zvýšenou odolností proti poškození.

Teplota v jednotlivých částech budov dle potřeby

Při výběru vhodných produktů se vyplatí vybírat kvalitní výrobky osvědčených značek, zajišťující bezproblémový spolehlivý provoz a dlouhou životnost. Výměnou starších termostatických ventilů a hlavic se zlepší energetická efektivita budov, sníží náklady na vytápění a zvýší pohoda uživatelů. Velmi dobré zkušenosti jsou s výrobky IMI Heimeier. Chcete-li se dozvědět o dalších faktorech, které mohou mít zásadní význam na provoz soustav vytápění a chlazení, jako jsou hydronické vyvážení soustav, udržování správného tlaku a zajištění kvality ve vodních soustavách, pak se podívejte na www.imi-hydronic.com. Přijďte si k nám vybrat tu nejvhodnější termostatickou hlavici, rádi vám poradíme.

Přiložené soubory

Název Formát Velikost  
IMI_Heimeier_pro_ verejne_budovy PDF 1.21 MB