Krby a kamna

Krbová kamna z vašeho obývacího pokoje rázem vykouzlí to nejpříjemnější místo na světě. Pohled do sálajícího ohně je skutečným balzámem na duši a postará se o nejednu romantickou chvilku. Podle čeho se řídit při výběru a na co si dát pozor?

Krby a kamna zveřejněno: 24. 3. 2023

Ve srovnání s klasickými krby a kamny jsou krbová kamna či krbové vložky jednoznačně funkčnější. Například co se týče tepelné účinnosti, v případě kamen na dřevo dosahuje 85 %, u peletových kamen až 98 %, zatímco u klasického otevřeného krbu je to pouze 15 %. Krbová kamna jsou zároveň nenáročná na prostor a snadno se instalují (na rozdíl od výstavby krbu do již hotových příbytků). Jejich dalšími výhodami jsou praktičnost, úspora peněz díky nízké spotřebě paliva a šetrnost k životnímu prostředí. Většina z nich je totiž budovaná pro topení pevnými palivy, která patří k nejlevnějším zdrojům tepla.

I to je jeden z důvodů, proč se krbová kamna či vložky těší narůstající oblibě. Při správném zacházení a údržbě vám mohou vydržet až desítky let. Jsou skladná a vejdou se i do menších obývacích prostor. Díky velkému výběru nejrůznějších typů mohou sloužit i jako efektní doplněk vašeho interiéru. Jaké jsou mezi nimi rozdíly?

Kamna jednoduše

Hlavní výhodou krbových kamen je oproti krbovým vložkám snadná a rychlá instalace. Kamna stačí přivézt, připojit kouřovodem ke komínu a můžete začít topit. Naproti tomu krbové vložky je nutné obestavět a případně i obložit, s čímž se pojí další práce a výdaje. Oba typy můžete používat jednak pro občasné vytápění, a pokud si pořídíte typ s výměníkem, poslouží i jako hlavní zdroj topení. Krbové vložky jsou výkonnější než krbová kamna. Jejich nevýhodou může být vyšší pořizovací cena. Jejich vyšší výkonnost je podmíněna větší spotřebou paliva, proto je proti krbovým kamnům potřeba počítat i s vyššími náklady na jejich pořízení. Krbová kamna jsou sice méně výkonná, ale jejich pořízení i provoz vyjde levněji. Navíc se hodí i do příbytků s komínem o menším průměru.

Jak vybrat krbová kamna?

Základními kritérii, kterými byste se měli řídit, jsou především vhodnost komínu (jeho tah musí odpovídat požadovanému výkonu), průměr kouřovodu a také to, jak velký prostor chcete kamny vytápět. Bude to jedna nebo více místností či dokonce celý dům? Dále je třeba si uvědomit, jak intenzivně se chystáte topit – zda budou kamna sloužit jako hlavní, doplňkový či příležitostný zdroj vytápění. Parametrem při výběru je také výkon kamen, vlastnost, jíž se vyplatí věnovat zvýšenou pozornost. Špatně zvolený výkon kamen totiž vede k neefektivnímu vytápění a jejich poškozování. Pokud zvolíte kamna s nižším výkonem, než potřebujete, budete se snažit jejich výkon navyšovat. Tím však bude docházet k jejich přehřívání a následnému znehodnocování. Může dojít k popraskání a pokroucení dílů, přičemž na takto způsobené poškození kamen se nevztahuje záruka. Jestliže zvolíte naopak kamna s vyšším výkonem, budou místnosti přetopené. To povede k vytápění s nižším množstvím paliva, které však u kamen s vyšším výkonem způsobuje usazování nečistot. Je také důležité myslet na to, že když chcete vytápět starší stavbu, budete potřebovat zhruba dvakrát větší výkon než v případě novostavby.

Vybíráme krbovou vložku

Krbové vložky jsou vhodné především pro ty, kdo si chtějí vybudovat krb v již hotovém interiéru. Stačí si vybrat z široké nabídky krbových vložek, které je třeba obestavět a obložit. I přes vyšší pořizovací náklady se jejich pořízení vyplatí, díky nízké spotřebě paliva patří k nejlevnějšímu a nejefektivnějšímu typu vytápění a díky sníženým emisím spalin jsou zároveň šetrné k životnímu prostředí. Navíc se mohou pochlubit dlouhou životností.
Vlastnosti, podle kterých se rozhodovat, jsou v podstatě totožné jako v případě krbových kamen – je třeba myslet především na výkon (který musíte volit s ohledem na velikost místnosti k vytápění) a průměr komínu, který by měl být stejný nebo větší než kouřovod vložky. Pokud chcete používat krbovou vložku pro vytápění celého domu, pořiďte si variantu s výměníkem. Zde nesmíte zapomenout, že v tu chvíli jsou kamna stejná jako zdroj na tuhá paliva, tedy kotel, a je nutno zabezpečit správný provoz takovéto vložky nebo kamen (například zajistit dochlazovací smyčku, záložní zdroj pro chod oběhových čerpadel atd.).
Zvolit si můžete i způsob otevírání – některé typy krbových vložek umožňují vysouvání dvířek vzhůru, což umožňuje krbovou vložku příležitostně použít jako otevřený krb. Stejně jako v případě krbů existují dvě základní varianty krbových vložek – jednoplášťové a dvouplášťové. Kromě toho musíte promyslet technologii obestavby – můžete se do toho pustit sami, nebo si ji nechat postavit od profesionálů.

Ocel, litina či keramika?

Co se týče materiálu, k dostání jsou nejčastěji kamna litinová, ocelová nebo s obkladem. Litinová kamna patří k nejodolnějším a nejefektivnějším kamnům – vydávají teplo ještě dlouho po vyhasnutí a hodí se tak na vytápění veškerých obytných prostor. Použít je ale můžete klidně i jen na občasné přitápění. Kachlová kamna se oproti jiným rozpalují pomaleji a nejprve předávají teplo pouze přes sklo. Jakmile se ale kachle nahřejí, vydávají teplo ještě několik hodin po vyhasnutí ohně.

Jednoplášťová,nebo dvouplášťová?

Jednoplášťová sálavá kamna se rychle zahřejí a hodí se spíše pro vytápění jedné místnosti. Dvouplášťová konvekční kamna se sice rozehřívají pomaleji, ale vzduch v mezeře mezi plášti se nahřívá a stoupá do vzduchu v místnosti. Tímto způsobem lze snadno vytopit i přilehlé místnosti.

Množství variant

Základním typem jsou klasická krbová kamna s širokým rozsahem tepelného výkonu. Díky různým variantám rozměrů a designu je možné vybrat si kamna vhodná pro téměř jakýkoliv interiér. Další možností je pořízení krbových kamen s výměníkem, která se napojují do teplovodního systému (otopná tělesa, akumulační nádrže, bojlery). Jejich výhodou je snížení tepelného výkonu do prostoru a předání výkonu do vody – dají se tak použít i k ohřevu vody do topení. Krbová kamna s výměníkem umožňují výraznou finanční úsporu na energiích. Dodatečná instalace tepelného výměníku je složitá, pokud tak budete chtít kamna využívat i pro ohřev vody, měli byste se rozmyslet již před pořizováním kamen či krbu. Doporučuje se k nim nainstalovat zabezpečovací zařízení, které ohlídá přítomnost vody ve výměníku.

Bezpečnost provozu

Již při samotné instalaci kamen je důležité dodržet několik základních pravidel. Především nezapomeňte na ochrannou zástěnu pro ochranu zdi za kamny a také na ochrannou a izolační podložku z plechu či skla. Jejich tloušťku a rozměry většinou stanoví přímo výrobce kamen tak, aby teplota povrchu stěny nebo podlahy nepřevýšila 50°C. V krbu nikdy nezatápějte poté, co jste v místnosti používali hořlavé těkavé látky (například laky, lepidla), místnost nejdříve důkladně vyvětrejte. V blízkosti krbů se také nedoporučuje používat tekuté zapalovače. Do vzdálenosti 1 metru od krbu by dále neměly být žádné hořlavé předměty jako nábytek či koberec. Abyste zbytečně nepřetápěli, je vhodné teplotu v krbu kontrolovat pomocí měřičů teploty kouřových plynů.

 

Přiložené soubory

  Formát Velikost Akce
Katalog krby a kamna 2023 PDF 9.81 MB