Otevírací doba 1. a 8.5. Více informací

Jak si vybrat čerpadlo

Rady a tipy pro výběr toho nejvhodnějšího čerpadla pro různé účely.

Jak si vybrat čerpadlo zveřejněno: 31. 10. 2022

Potřebujete čerpat pitnou vodu, užitkovou, dešťovou, či kalovou vodu? Nebo potřebujete oběhové čerpadlo k tepelnému zdroji? Budete vybírat nejprve podle typu a následně podle parametrů. Čerpadel je velké množství a leckdy je problémem orientace v technických parametrech i v samotném účelu. Alespoň trochu vám to ulehčíme a představíme alespoň základní druhy čerpadel s jejich přednostmi a využitím.

Odstředivá čerpadla

Odstředivá čerpadla jsou vhodná pro čerpání čisté i mírně znečištěné vody. Využijete je pro domácí vodárny, posílíte například tlak ve vodním řadu, zalijete také záhony na zahradě nebo přečerpáte vodu na delší vzdálenost. Pozor! Tato čerpadla nesmí ale běžet na sucho, protože voda je médiem, které čerpadlo zároveň chladí.

Samonasávací čerpadla

Samonasávací čerpadla si potřebnou tekutinu nasají sama, ale jejich hydraulická část musí být zavodněna. Dokáží ze sacího potrubí odsát vzduchové bubliny. Samonasávací schopnost oceníte především v okamžiku, kdy dojde k netěsnosti sacího potrubí. Takové čerpadlo musí mít sací trakt naplněn vodou. V tu chvíli je čerpadlo schopné vodu znovu nasát a pokračovat v činnosti. Samonasávací čerpadla je možné použít k přepravě vody v maximální sací hloubce 8 m.

Vřetenová čerpadla

Tyto přístroje transportují vodu otáčením kovového šneku v gumovém statoru. Zpravidla disponují omezeným průtokem max. 3 m³/h, což znamená nižší účinnost, tedy vyšší spotřebu energie. Nižší je však i pořizovací cena a jednodušší je také servis. Využíváno je pro hlubinné vrty nebo např. pro vyčištění nových studní. Zvládne čerpat i mírně znečištěnou vodu a kapaliny s abrazivními složkami. Vždy je potřeba dávat pozor na objem obsahu pevných částic ve vodě.

Vibrační čerpadla

Vibrační čerpadla jsou založena na principu pohybu pryžové membrány, která je pístem přitahována nahoru a dolů. Jednoduchá konstrukce je zpravidla cestou k nižší ceně a vynikající spolehlivosti i při čerpání do vyšších výšek. Pracují však ve velmi omezeném režimu a čerpadlu je nutné dopřávat přestávky cca každé 2 hodiny. To zohledněte především při nutnosti přečerpat větší množství vody, protože maximální průtok je cca 1,5 m³/h. Speciální vibrační čerpadla jsou schopna dostat vodu z hloubky až 40 m. Rotační a vřetenová čerpadla pak mohou pracovat i v hloubkách přes 100 m.

Zahradní čerpadla

Ta mají primární využití na zahradě. Jedná se především o povrchová samonasávací odstředivá čerpadla, která dosahují potřebného výtlaku a průtoku, při zachování jednoduché údržby. Pro běžné zahradní využití postačí průtok cca 1,5 m³/h.

Domácí vodárny

Domácí vodárny se zapínají automaticky a udržují stálý tlak v rozvodech vody, v mnoha případech také disponují akumulační nádobou.

Vodní čerpadlo vs. domácí vodárna

Rozdíl je v ovládání chodu při odběru vody. Zatímco domácí vodárna se zapíná automaticky a v rozvodu zajišťuje trvalý tlak, v případě samotných čerpadel je tomu jinak. Ta jsou totiž odkázána na obsluhu a tlak v rozvodu je pouze po jejich zapnutí.

Oběhová čerpadla

Oběhová čerpadla nejčastěji zajišťují cirkulaci topné vody v otopných systémech. Jejich nejběžnějším zástupcem je čerpadlo pro ústřední topení. Hlavními nároky na tato čerpadla jsou bezhlučnost, dlouhá životnost, nízká spotřeba energie a především bezporuchovost, protože jsou v provozu zejména v době, kdy klesnou teploty pod nastavenou hodnotu. Čerpadla pro cirkulaci teplé vody zajišťují vždy teplou vodu v místě odběru, není tedy nutné vodu tzv. odpouštět, než poteče voda teplá.

Bazénová čerpadla

Jsou určena k výměně vody v bazénu a k její cirkulaci skrz filtr. Čerpadlo je zároveň hnacím centrem celého systému. K požadavkům na stroj patří větší průtok a výkon, tlak může být naopak nižší. Součástí mohou být nejrůznější doplňky. Tato čerpadla jsou konstruována pro trvalý provoz a mohou být uzpůsobena i pro slanou vodu.

Kalová čerpadla

Kalová čerpadla přijdou na řadu, kdy potřebujete odčerpávat vodu s velkým množstvím nečistot a kalů. Vyznačují se velkým průtokem. Konstrukce je bytelná, ideálně z nerezového kovu nebo litiny. K výbavě často patří plovákový spínač. Ten vypne čerpadlo ve chvíli, kdy dojde k odčerpání tekutiny na požadovanou hladinu. Jedná se většinou o ponorné modely, které se instalují přímo do vody. Největší průchodnost nečistot mají pávě kalová čerpadla, která potřebují spolu s vodou odčerpat i kamínky a další nečistoty, zvládnou i průměr 30 a více mm. Údaj najdete i v parametrech a říká, jak velké částice je přístroj schopen pojmout, aniž by došlo k jeho poškození. Zvláštní skupinou jsou čerpadla s řezacími noži, používají se na přečerpávání vody s fekáliemi.

V mnoha případech rozhoduje hloubka vody

Obecně platí, že pokud chcete vodu čerpat z hloubky menší než 8 m, bude vám stačit povrchové čerpadlo. Pokud byste ho chtěli použít i v případě větší hloubky, bude docházet k výrazným ztrátám tlaku. Ponorné čerpadlo oproti tomu nemusíte používat pouze při hloubce 8 m a víc. Poslouží vám stejně dobře i tam, kde stačí čerpadlo povrchové. Sledujte takzvanou sací výšku. Tu vypočítáte jednoduše tak, že ke každému metru hloubky připočítáte cca 10 cm za každý vodorovný metr.

Další parametry

Podle množství čerpané vody se čerpadla dělí do 3 skupin:

  • do 4 m³/h - takové přístroje jsou vhodné pro zalévání na zahrádce, čerpání pitné vody ze studny či jako domácí vodárna.
  • 4 - 7 m³/h - tato čerpadla jsou vhodná pro náročnější a rychlejší zalévání, např. ve velkých sklenících a na farmách.
  • Více než 7 m³/h - čerpadla určená pro bazény, jímky, zatopené sklepy nebo kalovou vodu.

Maximální ponorná hloubka

Tato hodnota nám říká, jak hluboko pod hladinou muže být čerpadlo provozováno aniž by došlo k poškození vnikem vody do elektromotoru. U čerpadel do vrtů může být hloubka ponoru až 200 m pod hladinou.

Výše uvedený text a zejména uvedené číselné hodnoty jsou orientační a nelze je použít pro přesný návrh čerpadla. Potřebujete-li řešení přímo pro vaši potřebu, kontaktujte náš technický tým.

Infolinka: 220 800 100

e-mail: info@ptacek.cz