Jak nově získat dotaci pro fotovoltaický ohřev vody v NZÚ Light

Nová zelená úsporám Light, která zajišťuje podporu pro nízkopříjmové domácnosti, změnila pravidla získání dotace pro ohřev vody fotovoltaikou. Přinášíme vám pro snadnější orientaci krátký přehled.

Jak nově získat dotaci pro fotovoltaický ohřev vody v NZÚ Light zveřejněno: 8. 5. 2024

Na fotovoltaický ohřev vody je v rámci dotačního programu Nová zelená úsporám Light možné žádat u nízkopříjmové domácnosti příspěvek až 90 000 Kč. Mezi nízkopříjmové skupiny obyvatel spadají nejčastěji starobní nebo invalidní důchodci, případně lidé pobírající příspěvek na dítě či bydlení. Získat dotaci na fotovoltaický ohřev vody není ale tak jednoduché jako doposud, jelikož NZÚ Light poněkud změnila svá pravidla. Na co se tedy zaměřit a jaké proběhly změny?

Výše dotace na fotovoltaický ohřev vody
Jedna z výrazných změn dotace na ohřev vody fotovoltaikou v roce 2024 je její samotná výše. Doposud bylo možné dotaci na FVE ohřev vody žádat plošně ve výši 90 000 Kč. Nově budou ale dotace dvojího typu. V případě instalace fotovoltaického ohřevu vody s novou akumulační nádrží lze dosáhnout čerpání až 90 000 Kč. Oproti tomu při absenci nové akumulační nádrže činí aktuálně výše dotace na fotovoltaický ohřev vody maximálně 60 000 Kč. Dobrá zpráva je, že finanční prostředky můžete čerpat předem formou zálohy.

Dotace NZÚ light pro ohřev vody fotovoltaikou zpřísňuje podmínky
Vzhledem k tomu, že v předchozím roce nebyly dostatečně specifikovány přesné technologické náležitosti na realizaci fotovoltaického ohřevu vody, docházelo často k instalaci nekvalitní technologie. Levné systémy pak samozřejmě nedokázaly zajistit účinný ekologický ohřev vody, proto se pro rok 2024 přesně definovaly a změnily na použitou technologii nároky. Co je tedy v rámci technologie nutné k získání některé z dvou typů dotací na FVE ohřev vody?

  • Minimální výkon fotovoltaických panelů 2 kWp
  • Schopnost automatického přepnutí na druhý zdroj ohřevu vody pro případ nedostatku energie ze slunce pro ohřev vody pomocí FVE (hlavně v zimních měsících)
  • Povinná ochrana proti opaření horkou vodou pomocí například termostatického směšovacího ventilu
  • Systém solárního regulátoru (měniče) používající technologii pro optimalizaci výkonu v závislosti na zátěži a slunečním svitu (MPPT)
  • Minimální měrný objem instalovaného bojleru pro fotovoltaický ohřev vody 45 l/kWp
  • Dostatečný výkon pro prioritní ohřev vody fotovoltaikou
  • Získání revize dle Nařízení vlády NV 190/2022 Sb. o vyhrazených technických elektrických zařízeních a požadavcích na zajištění jejich bezpečnosti

Dotace na fotovoltaický ohřev vody snadněji s odborníky
Jak je asi patrné, měl by být celý systém pro ohřev vody fotovoltaikou uzpůsoben pro získání dotace na míru nejen nemovitosti, ale i regionu, v němž se nachází, rovněž též ale počtu obyvatel, kteří budou FVE pro ohřev vody využívat. Vyhněte se nesrovnalostem či složitému řešení návrhu a svěřte se raději do rukou odborníků. U Ptáčka vám naši specialisté na alternativní zdroje energie poradí s výběrem a samotným návrhem systému. Navíc také doporučí osvědčenou realizační firmu, která se postará o bezchybnou instalaci. Neriskujete tak, že podmínky dotace NZÚ Light na fotovoltaický ohřev vody nesplníte.

Zanechte nám na sebe kontakt, s výběrem vám pomůžeme.

Vyplňte pár informací o vás

  • Jste koncový spotřebitel, nebo v našem oboru podnikáte?
    Nechte nám na sebe kontakt, doplňte upřesňující informace, případně přiložte vlastní poptávku a související podklady.

Kontaktní údaje:

  • +420
  • Pro vyhledání nejbližšího koupelnového studia
    zadejte vaši adresu nebo PSČ
  • Vybrat
    Maximální velikost přílohy 5MB.

 

Přiložené soubory

  Formát Velikost Akce
Katalog Fotovoltaika PDF 6.05 MB