Český výrobce doporučuje ekologický kotel Slokov SL-EKO

Nové moderní kotle Slokov na dřevo a dřevní brikety vás budou hřát i v dalších letech, protože jsou ekologické i ekonomické.

Český výrobce doporučuje ekologický kotel Slokov SL-EKO zveřejněno: 13. 5. 2024

Je jisté, že od září 2024 mají kotle nižší emisní třídy odzvoněno. Je proto nejvyšší čas se poohlédnout po kotli, který vám bude sloužit stejně dobře, jako ten původní. Musí být nejen kvalitní, ale především ekologický a splňovat předepsané parametry. Takový je nový ekologický kotel Slokov s pátou emisní třídou. Kotel plní kritéria třídy 5 a EKODESIGN, má vysokou účinnost spalování a především nízkou spotřebu paliva. Použitým otopem je dřevo a dřevní brikety.

Ekologický kotel na dřevo
Kotle SL-EKO lze provozovat bez přívodu elektrické energie a je vhodný pro samotížné soustavy. Kotle SL-EKO mají nový patentový systém spalovací komory, díky které zaručují tyto kotle ekologické spalování s vysokou účinností. Kotle SL-EKO nejsou zařazeny do dotačních programů. Kotle SL-EKO mají nový patentový systém spalovací komory, díky které zaručují tyto kotle ekologické spalování s vysokou účinností. Kotle jsou vyráběny se standartní vstupní a výstupní přírubou typu “Slokov” (4x šroub M12). Toto provedení umožňuje snadnou výměnu staršího kotle SLOKOV za kotel nový.

Výměna za kotel na dřevo Slokov
Vstupní a výstupní příruba na novém kotli má stejný tvar a stejnou polohu jako u kotlů SL27,SL27-3,SL33 a SL33-3 (kotle na uhlí od firmy SLOKOV). Kotle jsou snadno zaměnitelné za starší typy kotlů Slokov a také za kotle Dakon a Viadrus s pomocí přestavbové sady. U výměny za kotel SL40 a SL18D je potřeba dokoupit adekvátní redukci. Potřeba je ale počítat s větší šířkou kotle a s větší násypnou šachtou (kotel potřebuje více místa do boku a dopředu). Vstup a výstup topné vody je standardně opatřen přírubami G2″, avšak je možné si objednat i kotel s přírubami G 1 1/2″ nebo DN 65.

Kotel na tuhá paliva Slokov má ocelové tělo
Kotel je svařen z ocelových plechů a jeho vnitřní prostor je rozdělen vodní přepážkou na násypnou šachtu, spalovací komoru a výměník, kterým proudí spaliny ke kouřovému hrdlu. Pod spalovací komorou a násypnou šachtou se nachází dvoudílný rošt, který je ovládán z boční strany kotle pákou.

Regulace sekundárního vzduchu, který je přiváděn do spalovací komory, zvyšuje účinnost kotle. Primární vzduch je přiváděn pod rošt regulovatelnou klapkou v popelníkových dvířkách. Tuto regulaci lze provádět ručně nebo pomocí automatického regulátoru výkonu (TRV), který je dodáván jako příslušenství společně s kotlem.

Nepodceňujte kvalitu paliva
Slokov SL-EKO je určen pro spalování suchého kusového dřeva a dřevních briket. Je vhodný pro vytápění bytů, rodinných domků, provozoven a obdobných objektů s tepelnou ztrátou kolem 25 kW. Otopný systém může být s otevřenou nebo tlakovou expanzní nádobou, samotížným nebo nuceným oběhem otopné vody, s maximálním přetlakem 200 kPa.

Čím a jak topit
Kotel Slokov SL-EKO je určen pro spalování suchého dřeva s maximální vlhkostí 20%, tj. přířezů z kulatiny do průměru 100 mm a délky do 280 mm, respektive štípaného dřeva s kůrou nebo bez kůry a dřevních briket. Výrobce doporučuje dřevo ukládat do přikládací šachty příčně, aby docházelo k plynulému odhořívání a sesuvu paliv.

Ocelové teplovodní kotle Slokov SL-EKO na tuhá paliva
Kotel plní kritéria třídy 5 a EKODESIGN, má vysokou účinnost spalování a především nízkou spotřebu paliva.

Další výhody kotlů Slokov SL-EKO

  • Výkon dle typu kotle 16, 25 kW a později 12, 20, 30 a 36 kW
  • Velký zásobník paliva zajistí dlouhou dobu hoření a plynulé sesouvání paliva do ohniště
  • Malé rozměry a nízká hmotnost kotle, elegantní vzhled
  • Bez nutnosti připojení k elektrické síti
  • Lze připojit i do samotížné otopné soustavy
  • Zaměnitelné za starší typy kotlů Slokov
  • Ocelový výměník z plechu tloušťky 5 mm
  • Léty prověřená kvalita českého výrobce
  • Nenáročná obsluha a čištění kotle

Kotle Slokov si vybírejte v našich Instalatércentrech nebo na našem e-shopu. Rádi vám pomůžeme s výběrem, zajistíme dopravu, popřípadě doporučíme montážní firmu.