Otevírací doba 1. a 8.5. Více informací

Vyměňte oběhové čerpadlo za Wilo, ušetříte až 80 % energie

Cílená výměna oběhového čerpadla přinese výrazné úspory. Instalace je přitom velmi rychlá a jednoduchá.

Vyměňte oběhové čerpadlo za Wilo, ušetříte až 80 % energie zveřejněno: 15. 4. 2024

Oběhové čerpadlo Wilo je přímou cestou k úsporám
Modernizace oběhových čerpadel představuje jednu z nejúčinnějších cest k dosažení prokazatelných energetických úspor jak v domácnostech, tak v průmyslových objektech. Podle odborných odhadů je téměř polovina budov v České republice vybavena zastaralými typy oběhových čerpadel, která vykazují vysokou energetickou náročnost. Výměna těchto starých čerpadel za moderní varianty může přinést až 80% úsporu elektrické energie.

Zastaralé oběhové čerpadlo k topení
Novodobá čerpadla se od svých starších protějšků zásadně liší. V řadě firem a objektů stále fungují oběhová čerpadla z devadesátých let. Ta jsou energeticky náročná a podstatně méně účinná, než čerpadla nová. Pomineme-li jejich výkon, účinnost, neekonomický provoz, tak zpravidla disponují pouze třístupňovým konstantním nastavením otáček. Naopak současná elektronicky řízená čerpadla, kromě jiných vylepšení, umožňují dynamické přizpůsobení svých otáček aktuálním potřebám topného systému. Automatická regulace čerpadel zároveň průběžně monitoruje výkon a reaguje na změny v topném systému, což je zásadní pro dosažení významných energetických úspor. A přesně to umí oběhová čerpadla Wilo.

Dlouhá životnost prodlužuje neefektivní provoz
Je důležité si uvědomit, že oběhová čerpadla mají velmi dlouhou životnost, mnohdy desítky let, a proto se většina uživatelů nestará o jejich výměnu a úspory či neefektivitu provozu si neuvědomují. Nicméně v případě čerpadel starších 20 let může jejich výměna přinést značné úspory energie. Nová čerpadla spotřebovávají ročně mezi 40 až 100 kWh, zatímco stará čerpadla mohou dosahovat až 700 kWh. Jejich spotřeba tak převyšuje například spotřebu praček nebo sušiček prádla.

Včasná výměna, rychlá úspora
Jedna z nejefektivnějších cest, jak dosáhnout velkých energetických úspor v domácnostech, ale i výrobních podnicích je cílená výměna oběhového čerpadla. Investice do fotovoltaiky, tepelných čerpadel či úsporných spotřebičů v domácnostech je v dnešní době v plném proudu. Na oběhová čerpadla k topení se ale často zapomíná. Ve výčtu všech možností vychází jednoznačně na žebříčku úspor nejlépe. Čerpadla stará 20 let se pohybují s návratností vynaložených investic při výměně v řádu zhruba 3 - 6 měsíců. V případě výměny čerpadel, která jsou stará 10 až 15 let se návratnost pohybuje od jednoho do tří let.

Názor odborníka na oběhová čerpadla Wilo
Výkonný ředitel společnosti WILO CS Jan Cidlinský, předpokládá, že kdyby se v Česká republice vyměnila všechna zastaralá oběhová čerpadla, přinesla by roční úsporu elektřiny nejméně 10 miliard Kč. Kromě úspor by se dosáhlo také významného snížení oxidu uhličitého. Elektřina, kterou by případně nebylo nutné vyrobit pro neefektivní čerpadla, je kalkulovaným odhadem vyčíslena na 1 350 GWh, což představuje roční uhlíkovou stopu zhruba 550 000 tun CO2. Pokud bychom uhlíkovou stopu chtěli ohodnotit aktuální cenou emisních povolenek, dosáhli bychom úspory až 1,1 miliardy Kč.

Výhody nového oběhového čerpadla Wilo

  • Úspora elektrické energie až 80 %
  • Snížení vypouštěného CO2 do ovzduší
  • Rychlá návratnost investice při výměně
  • Možnost napojení na management budov
  • Intuitivní i dálkově ovládání
  • Pokročilé technologické funkce, které okamžitě reagují na potřeby otopného systému
  • Nejmodernější komunikační rozhraní pro připojení na mobilní zařízení
  • Vysoká spolehlivost a servisní podpora

Vyberte si nejvhodnější čerpadlo pro vás, stačí jen navštívit některé z Instalatércenter Ptáček, kde vám naši specialisté rádi poradí.